×
TR EN
Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

(Program Hakkında)

Okulumuz, 1989 yılında Erciyes Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Kayserili hayırsever iş insanı Hüseyin Bayraktar tarafından yaptırılan yeni binasına 1995-96 ders yılı başında taşınmış ve okulun adı Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilerek eğitim ve öğretime devam edilmiştir.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, 21/11/1989 tarihinde "Tıbbi Laboratuvar" adıyla açılmış ve Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 15/04/2009 tarihli toplantısında alınan kararı ile "Tıbbi Hizmetler ve Teknikler" bölümü altında program yeniden yapılandırılarak ve "Tıbbi Laboratuvar Teknikleri" olarak değiştirilmiştir.

Program, kurulduğu günden bu yana 923 mezun vermiştir. Toplam 1451 öğrenci kaydı yapılmış olup, şu anda 202 aktif öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Programın yürütülmesinde 7 öğretim elemanı görev almakta olup, okul bünyesinde öğrencilerin pratik becerilerini geliştirebilmeleri için bir Mikrobiyoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler uygulamalı derslerini Erciyes Üniversitesi Hastaneleri'nde ilgili alanlarda yaparak saha deneyimi kazanmaktadırlar.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program’ında teorik ve uygulamalı dersler dengeli bir şekilde sunulmaktadır. Program kapsamında birinci sınıf derslerinden Genel Tıbbi Mikrobiyoloji, Parazitoloji-Entomoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji derslerinin teorik ve uygulamaları bulunmakta olup, uygulamaları okulumuzda bulunan Mikrobiyoloji Laboratuvarında yürütülmektedir. Hematoloji dersinde öğrencilere kan alma becerisi kazanımı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Beceri Laboratuvarında uygulamalı olarak verilmektedir. İkinci sınıf derslerinden Mikroskop Becerileri dersinin uygulaması okulumuz Mikrobiyoloji Laboratuvarında yürütülürken Tıbbi Laboratuvar Uygulamaları ve Tıbbi Laboratuvar derslerinin uygulamaları Erciyes Üniversitesi Hastanelerinin ilgili birimlerinde yürütülmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz 20 iş günü zorunlu yaz stajını tercih ettikleri hastanelerde yaparak mesleki becerilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Bunun yanı sıra Tıbbi Terminoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Laboratuvar Kimyası, Laboratuvar Alet Bakımı ve Kullanımı, İmmunolojik Yöntemler, Klinik Biyokimya, Kariyer Planlama ve Patoloji gibi teorik zorunlu derslerle öğrencilere mesleki bilgi altyapısı kazandırılmaktadır.


Programda ayrıca; birinci sınıf seçmeli ders paketinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Fizyoloji, Histoloji, Anatomi, Halk Sağlığı, Sağlık Hukuku, Histoloji, Meslek Etiği, Matematik, Genetikte Tanı Yöntemleri Mesleki Seçmeli dersleri bulunmakta olup bu derslerden en az 9 AKTS seçmek zorundadırlar. İkinci sınıf seçmeli ders paketinde ise; Hastalık Bilgisi, İlk Yardım, Enfeksiyon Hastalıkları, Hastane Bilgi Sistemleri, Biyoistatistik, Tıbbi Cihazlarda Elektriksel Güvenlik ve Elektromanyetik Uyumluluk, Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka, Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri, Afet ve Acil Durumlarda Arama Kurtarma, Genetik Hastalıklar mesleki seçmeli dersleri bulunmakta ve bu derslerden en az 12 AKTS almaları gerekmektedir. Buna ek olarak, sosyal becerileri geliştirmek amacıyla program kapsamında birinci sınıf seçmeli ders paketinde 10, ikinci sınıf seçmeli ders paketinde de 9 olmak üzere toplam 19 adet sosyal seçmeli ders sunulmakta ve öğrencilerin birinci ve ikinci sınıf sosyal seçmeli ders paketlerinden en az 6’şar AKTS almaları gerekmektedir.

Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program’ında amacımız uluslararası bilim ve eğitimi temel alan, alanındaki kavram ve ilkeleri benimsemiş ve bu bilgilerini pratikle birleştirebilen nitelikli sağlık profesyonelleri yetiştirmektir.