Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programında, sağlık kuruluşlarının tahlil laboratuvarlarında çalışacak Sağlık Teknikeri yetiştirilir. Bu alanda çalışacak Sağlık Teknikeri sağlık kurumları bünyesindeki çeşitli laboratuvarlarda hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan sağlık personelidir. Sağlık Teknikerleri Laboratuvara gelen muayene materyalini analize hazırlama, acil tetkikleri ayırma ve önce yapılmasını sağlama, muhafazası gereken tahlil materyalini usulüne göre muhafaza etme, laboratuvar şef ve uzmanının kontrolü altında basit laboratuvar tahlillerini yapma, standart solüsyon, kültür vasatları, boyalar ve antikoagülanları formüllerine göre hazırlama, deney, analiz ve testler için gerekli olan mikroorganizma kültürleri yerleştirme, salgı sıvılar, hücre, doku ve vücut organlarından örnek hazırlama, analiz için çözelti ve kültür ortamları hazırlama, laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapma, gözlemlerin, deney, test ve analiz bulgularını kaydetme, rapor etme, laboratuvar araç-gereçlerini temizleme, dezenfekte etme, otoklavdan geçirme, malzeme ve cihazların bakımını yapma, muhafaza etme, sürekli kullanıma hazır bulundurma, tahlil için hasta yatağında numune alma gibi görevleri yürütürler. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrenciler, hastane, laboratuvarı ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, değişik tahlillerin yapılması gibi konularda teorik ve pratik eğitimle beraber yıl içi ve yaz dönemlerinde uygulamalı eğitim çalışması yaparlar. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Sağlık Teknikeri unvanı verilir. Mezunlar; Üniversite, Devlet Hastaneleri, Aile Sağlığı Birimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Özel Klinikler ve Tahlil Laboratuvarlarında çalışabilirler. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; Biyoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Lisans Programına dikey geçiş yapabilirler.