Ameliyathane Hizmetleri

Ameliyathane Hizmetleri programında, ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlayabilecek, bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alabilecek, cerrahi ameliyat sırasında asiste edebilecek, ameliyathane, cerrahi yoğun bakım merkezi ve sterilizasyon ünitelerinde ihtiyaç duyulan ön lisans düzeyinde eğitim görmüş, tecrübeli, Sağlık Teknikeri yetiştirilmektedir. Bu alanda çalışacak Sağlık Teknikeri ameliyathane sorumlu uzmanı ve/veya uzman hekimin gözetimi ve denetimi altında direktiflere uygun olarak ameliyatın salimen ve rahat bir şekilde sonuçlanması için gerekli işlemleri yapan, ameliyathaneler, sterilizasyon üniteleri, cerrahi acil servisler ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan teknik ara elemandır. Sağlık Teknikerleri: Cerrahi işlem yapılacak ortam, malzeme ve teçhizatı hazır hale getirme, cerrahi işlem esnasında hekimin uygun gördüğü şekilde, gerek steril alanın dışında kalarak malzeme, teçhizat ve ortamın uygun hale getirilmesinin sağlanması, gerekse bizzat steril alan içerisinde cerrahi ekibe dahil olarak hekime yardım etme, cerrahi işlem sonrası, alet, teçhizat ve ortamın toparlanarak yeniden işleme hazır hale getirilmesini sağlama, sorumlu hekimin kendilerine verecekleri görevleri yapma gibi işleri yürütmektedirler. Ameliyathane Hizmetleri eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. İlk yıl teorik dersler, ikinci yıl uygulamalı eğitim ağırlık taşımaktadır. Öğrenciler uygulamalı eğitimlerini, Erciyes Üniversitesi ve Devlet Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde yaparlar. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Sağlık Teknikeri unvanı verilir Mezunlar; Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Göz Hastalıkları, KBB, Ortopedi, Üroloji, Beyin Cerrahisi (Nöroşirurji), Göğüs hastalıkları, Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Çocuk Cerrahisi Uzmanının gözetimi ve denetiminde Resmi ya da Özel Hastane ve Polikliniklerin Cerrahi Ünitelerinde çalışabilirler. “Ameliyathane Hizmetleri” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, lisans programına dikey geçiş yapabilirler.