Radyoterapi

Radyoterapi programında; kanser tedavisinde önemli bir tedavi yolu olan radyoterapi alanında, uzman hekimlerin denetiminde çalışabilecek etkili ve nitelikli Sağlık Teknikeri yetiştirilmektedir. Sağlık Teknikeri; Radyoterapi uzmanının direktifi ve sağlık fizikçisi ve/veya uzmanının ölçü ve hesaplarına göre, iyonizen ışınlı tedaviyi uygulamakla yükümlü sağlık personelidir. Bu alanda çalışan Sağlık Teknikerleri gün içerisinde kullanılacak cihazların açılması, kalibrasyonlarının yapılarak çalışmaya hazır hale getirilmesi, radyoterapi uzmanının direktifi ve radyasyon fizikçisinin (yoksa uzmanın) ölçü ve hesaplarına göre, iyonizen ışınlı tedavinin uygulanması, poliklinik ve protokol defterinin düzenli olarak tutulması, tıbbi istatistiklerin hazırlanması, cihazların bakımı, muhafazası ve uygun şekilde çalışmasının sağlanması, arızaların en kısa zamanda şef veya uzmana haber verilmesi gibi görevleri yürütmektedirler. Radyoterapi eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. İlk yıl teorik dersler, ikinci yıl uygulamalı eğitim ağırlık taşımaktadır. Öğrenciler uygulamalı eğitimlerini Erciyes Üniversitesi Hastaneleri: Onkoloji, Radyoterapi, Radyoloji ve Nükleer Tıp ünitelerinde yaparlar. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Sağlık Teknikeri unvanı verilir. Mezunlar Üniversite, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerde çalışabilirler. Radyoterapi” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Lisans Programına dikey geçiş yapabilirler.