Odyometri

Odyometri programında, işitme ve işitme bozukluklarının tespitini yapabilecek Sağlık Teknikeri yetiştirilir. Bu alanda çalışan Sağlık Teknikeri: Sağlık kuruluşlarında kulak burun boğaz hekimiyle birlikte çalışan, işitme ve konuşma testlerinin yapılmasına yardımcı olan sağlık personelidir. Sağlık Teknikerleri, kulak burun boğaz hekimi denetiminde test sonuçlarına göre gerek görülen hastalarda kulak kalıplarını alma, işitme cihazlarını deneme, adaptasyonunu sağlama, serbest alan taraması yapma, işitme ve konuşma testlerinde kullanılan araç-gereç ve ekipmanın bakım ve onarımında yer alma, yeni doğanda işitme taramaları yapma, işitme ölçüm tekniklerine uygun olarak işitme testlerinin tamamını uygulama, baş dönmesi şikayeti ile gelen hastalara odyovestibüler testleri uygulama gibi görevleri yürütmektedirler. Odyometri Programı eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Bu süre içinde öğrenciler, işitme ölçümü için kullanılan odyometrik testleri gereği gibi uygulamak ve hastalara doğru tanı koymak amacı ile iki yıl süreli teorik dersler ve pratik uygulamalardan oluşan bir eğitim programı izlerler. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Sağlık Teknikeri unvanı verilir. Mezunlar Odyoloji veya Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı gözetim ve denetiminde Resmi veya Özel Hastanelerin Odyoloji Kliniklerinde, İşitme Engelliler Okulları vb. Kuruluşlarda, Yenidoğan Kliniklerinde, Okullarda, İşitme Cihazı Firmalarında çalışabilirler. Odyometri Ön Lisans Programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Fizik, İşitme Engelliler Öğretmenliği ve Sağlık Eğitimi Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilirler.