Okulumuz, 1989 yılında Erciyes Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Kayserili hayırsever iş insanı Hüseyin Bayraktar tarafından yaptırılan yeni binasına 1995-96 ders yılı başında taşınmış ve okulun adı Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilerek eğitim ve öğretime devam edilmiştir.
İlk ve Acil Yardım Programı, 30. 01. 1996 tarihinde "Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği" adıyla açılmış, programın adı 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren Paramedik olarak "Tıbbi Hizmetler ve Teknikler" bölümü altında yeniden yapılandırılmıştır. Yükseköğretim Genel Kurulu'nda 08. 04. 2010 tarihinde alınan kararla programın adı bugünkü haliyle "İlk ve Acil Yardım" olarak değiştirilmiştir.
Program, kurulduğu günden bu yana 698 mezun vermiştir. Toplam 1052 öğrenci kaydı yapılmış olup, şu anda 216 aktif öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Programın yürütülmesinde 7 öğretim elemanı görev almakta olup, okul bünyesinde öğrencilerin pratik becerilerini geliştirebilmeleri için bir İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler uygulamalı derslerini Erciyes Üniversitesi Hastaneleri'nde ilgili alanlarda yaparak saha deneyimi kazanmaktadırlar.
İlk ve Acil Yardım Programı'nda teorik ve uygulamalı dersler dengeli bir şekilde sunulmaktadır. Program kapsamında verilen uygulamalı zorunlu dersler arasında Resüstasyon ve İleri Yaşam Desteği, Acil Hasta Bakımı-I, Acil Hasta Bakımı-II, Acil Hasta Bakımı-III, Mesleki Uygulama-I ve Mesleki Uygulama-II yer almaktadır. Bu derslerde öğrenciler, laboratuvar ve hastane ortamında uygulamalı eğitim alarak mesleki becerilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Ayrıca mezuniyet için öğrencilerin Hastane acil servisi, 112 istasyonu ya da 112 komuta kontrol merkezinde 20 gün yaz uygulaması yapması zorunludur. Bunun yanı sıra, Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Terminoloji, Acil Sağlık Hizmetleri-I ve II, Farmakoloji, Kariyer Planlama ve Travma gibi teorik zorunlu dersler öğrencilere mesleki bilgi altyapısı kazandırmaktadır.
Programda ayrıca, birinci sınıf seçmeli ders paketinde, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mikrobiyoloji ve Sağlık Hizmetlerinde İletişim mesleki seçmeli dersleri bulunmakta olup bu derslerden en az 6 AKTS almak zorundadırlar. İkinci sınıf seçmeli ders paketinde, Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri, Afet ve Acil Durumlarda Arama-Kurtarma, Yüzme, Hastalık Bilgisi ve Enfeksiyon Hastalıkları mesleki seçmeli dersleri bulunmakta ve bu derslerden en az 12 AKTS almaları gerekmektedir. Buna ek olarak, sosyal becerileri geliştirmek amacıyla program kapsamında birinci sınıf seçmeli paketinde 16 ikinci sınıf seçmeli paketinde 17 olmak üzere toplam 33 adet sosyal seçmeli ders sunulmakta ve öğrencilerin bu derslerden birinci sınıf paketinden en az 9 AKTS, ikinci sınıf paketinden ise en az 6 AKTS almaları gerekmektedir. Meslek Yüksekokulumuzda çift anadal uygulaması, Yüksekokul Kurulu’nun 27.11.2024 tarih ve 2024.03.01 sayılı toplantısında kabul edilerek uygulamaya geçirilmiştir.
Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı, nitelikli sağlık profesyonelleri yetiştirmek adına teorik ve uygulamalı eğitimi bir arada sunarak Türkiye'nin sağlık sektörüne önemli katkılar sağlamaktadır.
