Tıbbi Hizmetler ve Teknikler

İlk ve Acil Yardım

(Program Hakkında)

İlk ve Acil Yardım programında; acil bakımı, hastane dışında profesyonel düzeyde uygulayan Sağlık Teknikeri yetiştirilir. Bu alanda çalışan sağlık teknikerleri hastane öncesi acil bakım konusunda kuramsal ve uygulamalı eğitim almış, yurtdışında Paramedik unvanına eşdeğer olan, halen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarının İlk ve Acil Yardım Teknikerliği Programı mezunlarıdır. Sağlık Teknikerlerinin yaralı/hastaya intravenöz girişim yapma, hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları uygulama, oksijen verme, monitörizasyon, endotrakeal entübasyon, kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapma, travma stabilizasyonu yaparak hastayı nakle hazır hale getirme, Temel Yaşam Desteği protokollerini uygulama, kırık-çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlama, yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapma, acil doğum eylemine yardımcı olma gibi görevleri yürütmektedirler. Çok yönlü ara insan gücü olarak yetiştirilen Sağlık Teknikerleri eğitim sırasında sürücülük belgesi alarak çalışma yaşamında ambulansın sürücülüğünü de üstlenmektedirler. Programı bitirenlere On Lisans Diploması ve “Sağlık Teknikeri” unvanı verilir. İlk ve Acil Yardım Programı eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrenciler teorik ve pratik derslere ilave olarak Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servislerinde, 112 Acil Yardım İstasyonları ve Komuta Kontrol Merkezi iletişim biriminde uygulama yapmaktadırlar. Mezunlar Sağlık Bakanlığı 112 Acil Yardım İstasyonları ve 112 Komuta Kontrol Merkezi, Üniversite, Eğitim Araştırma ve Devlet Hastanesi Acil Servisinde çalışabilirler. İlk ve Acil Yardım Programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilirler.